کوالالامپور

کوالالامپور

شهر کوالالامپور در غرب بخش شبه جزیره واقع شده و با ساحل غربی ، حدود سی کیلومتر فاصله دارد. کوالالامپور با 24 هزار و 365 کیلومتر مربع مساخت ، بزرگترین شهر و پایتخت کشور مالزی است و اغلب به صورت کی.ال ( K.L ) نامیده می شود.

جمعیت کوالالامپور در سال 2016 ، حدود یک میلیون و 709 هزار و 699 نفر بوده است و تراکم جمعیت آن 7.388 نفر در هر کیلومتر مربع ، تخمین زده شده است. این شهر در مالزی بالاترین رشد اقتصاد و جمعیت را دارد. احرای برنامه کنترل جمعیت ، باعث کاهش جمعیت زیر پانزده سال شهر ، از 33 درصد در سال 1980 ، به کمتر از 27 درصد در سال 2000 شده است و از طرف دیگر افراد بالای شصت سال ، از چهار درصد در سال 1980 ، به شش درصد در سال 2000 افزایش یافته اند.

جمعیت مالایی این شهر ، 38 درصد در سال 2000 بوده است ، در همان سال ، جمعیت چینی ها 43 درصد و جمعیت هندو ها ده درصد برآورد شده است که نشان دهنده ی مهاجرت قابل ملاحظه خارجی ها به این شهر است. سایر مهاجران ، حدود نه درصد از جمعیت شهر هستند که این میزان رو به رشد است.

کنترل امور شهر کوالالامپور در زمینه های بهداشت عمومی ، حفاظت محیط زیست شهر ، برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی و توسعه فضای شهری ، همگی بر عهده شهردار است که نخست وزیر ، او را برای یک دوره سه ساله منصوب می کند.

این شهر محل استقرار مجلس قانون گذار مالزی است . سابقا دو قوه ی مجریه و فضاییه در این شهر بود ، ولی از سال 1999 ، این مراکز به شهر پوتراجایا انتقال یافته اند. محل رسمی سکونت پادشاه مالزی نیز این شهر است.

کوالالامپور ، یکی از سه منطقه فدرال کشور مالزی است. ساکنان آن ، کلایت ها ( Klites ) نامیده می شوند. کوالالاپور و شهر های نزدیک خود آن به نام های پتالینگ جایا ( Petaling Jaya ) ، سوبانگ جایا ( Sybang Jaya ) ، شاه عالم ( Shah alam) ، کلانگ ( Klang ) و پورت کلانگ ( Port klang ) ، منطقه وسیع دره ی کلانگ ) Klang valey ) یا کوالالامپور بزرگ را تشکیل داده اند ، که حدود 7.2 میلیون نفر جمعیت دارد.

آب و هوای کوالالامپور

کوالالامپور در تمامی طول سال ، آب و خوایی گرم و آفتابی ، همراه با بازندگی زیاد دارد. بر عکس شهر های ایران که متفاوت دمای سالانه در اکثر آنها زیاد است ( مثلا دمای تهران از زیر صفر درجه تا بالای 40 درجه متغیر است ) ؛ درجه حرارت سالانه کوالالامپور ، تقریبا ثابت است. اغلب پس از بارش شدید ريال به خصوص در مرکز شهر ، آب در سطح شهر جاری می شود. در شهر ، تعداد زیادی کانال و جوی آب برای هدایت باران وجود دارد. مقدار زیادی از آلودگی هوا ناشی از وسایل نقلیه ، کارخانه های صنعتی و دود آتش سوزی های جنگل با بارندگی زیاد رفع می شود و شهر کوالالامپور ، نسبت به سایر شهر های پیشرفته دنیا ، هوای پاکیزه تری دارد. بارش باران ، باعث مطلوب تر شدن دمای هوا و سرسبزی شهر نیز شده است.

تاریخچه کوالالامپور

در سال 1850 ، تعدادی کارگز چینی برای پیدا کردن معادن جدید و بزرگتر قلع ، اجیر شدند ، این کارگزان در جریان جستجو خود در محل تلاقی دو رود گومبک ( Gombak ) و کلانگ  ( Klang ) لنگر انداختند تا به حفر معدن تازه مشغول شوند. این امر ، باعث ایجاد شهر کوالالامپور شد. نام دیگر رودخانه گومبک ، لامپور به معنی (( گل آلود )) است و کوالالامپور ، نام خود را از همین کلمه گرفته است. با گسترش معادن ، این منطقه تبدیل به شهر و بندگاهی تجاری ، شد که بلایای بسیار ، از جمله جنگ ، بیماری ، آتش سوزی و سیل را تجربه نمود. در حدود سال 1870 ، فرمانده ای چینی مامور شد کنترل اوضاع این شهر را در دست بگیرد و در سال 1880 ، مرکزیت ایالت سلانگور به این شهر عطا شد. در سال 1881 ، پس از وقوع یک آتش سوزی عظیم ، اکثر ساختمان های شهر که از چوب بودند ، تخریب شدند و پس از آن ، خانه ها با آجر و سفال بازسازی شدند ؛ این امر باعث ایجاد سبکی خاص در معماری منطقه شد. با ایجاد خط آهن ، این شهر ، توسعه بیشتری یافت و در سال 1896 ، کوالالامپور ، مرکز (( ایالت های فدرال مالایی )) شد. در طی جنگ جهانی دوم ، در سال 1942 ، این شهر به اشغال ژاپن در آمد ؛ ولی پس از بمباران اتمی هیروشیما و شکست ژاپن در جنگ ، فرمانده ی ژاپنی این شهر ، تسلیم نیروهای انگلیس شد. سال 1957 ، سال پایان سلطه انگلیس بر ایالت های مالایی بود و در شانزدهم سپتامبر سال 1963 ، کشور مالزی تاسیس شد و کوالالامپور ، پایتخت این کشور باقی ماند. در سال 1974 ، کوالالامپور و نواحی اطراف آن به یک ایالت مستقل تبدیل شد.

در اول فوریه سال 2001 ، شهر پوتراجایا نیز به یک ایالت فدرال تبدیل شد و قوه های مجزیه و قضاییه ی کشور ، به این شهر منتقل شدند ؛ ولی قوه مفننه در کوالالامپور باقی ماند.

زبان و فرهنگ کوالالامپور

مالایو ( Melayu ) ، زبان ملی مالزی و زبان اصلی کوالالامپور است. زبان ماندارین ( Mandarin) ( زبان مردم چین و تایلند ) و زبان تامیل ( Tamil ) ، که زبان مردم تامیل ، هندوستان ، سری لانکا و سنگاپور است ، از دیگر زبان های رایج کوالالامپور است. کوالالامپور شهری با فرهنگ های مختلف است و آثار فرهنگ مردم مالایی ، چینی ، هندی ، مردم شرق والزی و شبه حزیره ی مالزی ، در این شهر دیده می شود.

در اواخر قرن هجدهم ، هم زنان با وقوع انقلاب صنعتی در اروپا ، توسعه سریع صنعت قلع در مالزی ، نیاز به نیروی کار زیادی داشت و به همین دلیل ، تعداد زیادی از کارگران جینی به کوالالامپور مهاجرت کردند ، تا نیروی کار مورد نیاز این کشور تامین گردد. ده درصد از جمعیت شهر کوالالامپور را هندی ها تشکیل می دهند و اکثر آن ها در زمان استعمار انگلستان انگلیس به این کشور آورده شده اند. زبان انگلیسی نیز به راحتی در شهر ، استفاده و شنیده می شود و در مدارس به طور جدی تدریس می شود.

 

حتما بخوانید : معرفی شهر ها و کشور ها – استانبول بزرگترین شهر ترکیه

 

اقتصاد کوالالامپور

کوالالامپور به عنوان شهری که در اقتصاد جهانی ، نقش مهمی ایفا می کند ، در فهرست شهر های جهانی ، قرار گرفته است. کوالالامپور و حومه ی آن ، سریعترین میزان رشد اقتصادی و صنعتی مالزی را داشته است و به رغم انتقال دو قوه مجریه و قضاییه به شهر پوتراجایا ، بخش های مهم اقتصادی ، مانند بانک مرکزی مالزی ، کارخانجات ، صنایع بیمه و اکثر سفارت خانه ها و مراکز سیاسی ، در این شهر باقی مانده اند. مرکز بورس مالزی که یکی از هسته های اصلی اقتصادی این کشئر است نیز دز کوالالامپور است.

نیروی شاغل به کار در کوالالامپور ، حدود 828 هزار و 400 نفر برآورد شده است که 83 درصد آنها در بخش عظیم خدماتی شهر ، شامل بیمه ، مستغلات ، فروشگاه ها و مراکز تجاری ، رستوران ها ، هتل ها ، حمل و نقل ، ارتباطات و فن آوری ، و هفده درصد باقی مانده در بخش تولید مشغول به کار اند. بخش خدماتی شهر در نتیجه ی افزایش تعدادی شرکت های خارجی ، توسعه یافته است. با وجود شعبه های بانگ های الراجهی و کویت ، کوالالامپور در حال تبدیل شدن به قطب مالی جهان اسلام است.

گردشگری در کوالالامپور

صنعت گردشگری در کوالالامپور با ایجاد درآمد و فرصت های شغلی ، نقش مهمی در اقتصاد شهر کوالالامپور ایفا می کند. وحود هتل های زنجیره ای و بین المللی معروف دنیا ، فروشگاه های بین المللی ، مراکز خرید بزرگ و عرضه ی معروف ترین مارک های اجناس ، در کنار مراکز دیدنی و تفریحی مختلف ، به گستش هرچه بیشتر این صنعت در شهر ، کمک شایانی نموده است. این شهر با ارزان ترین هتل های پنج ستاره دنیا ، مراکز خرید بزرگ ، غذاهای متنوع و مناظر دیدنی خود ، به یکی از شهر های جهان گرد پذیر جهان تبدیل شده است. در سال های اخیر ، برگزاری همایش ها و نمایشگاه های مختلف نیز شرکت کنندگان بسیاری را جذب کرده است و در حالی که کشور های آسیایی با کمبود گردشگر دست به گریبانند ، تدابیر مختلف ، باعث افزایش در آمد گردشگری کشور شده است.